KANDUNGAN
IKAN
-
Asam Pedas Ikan Pari
-
Asam Pedas Tumis (Melaka)
-
Bawal Kampong
-
Botok Ikan
-
Fish Fillet Sos Cendawan
-
Gulai Nenas Ikan Kering Orang Utara
-
Gulai Tempoyak Ikan Kembung
-
Ikan Bawal Panggang Percik
-
Ikan Bakar Sumbat
-
Ikan Kerapu Masak Masam Manis
-
Ikan Kukus Cina
-
Ikan Masak Berlada
-
Ikan Panggang Percik
-
Ikan Pari Lemas
-
Ikan Siakap Kukus
-
Ikan Siakap Kukus (2)
-
Ikan Sumbat Istimewa
-
Ikan Tenggiri Masak Taucu
-
Ikan Terubuk Masak Bombay
-
Ikan Tiga Rasa
-
Ikan Tiga Rasa (2)
-
Kari Kepala Ikan
-
Kari Kepala Ikan (2)
-
Kari Kepala Ikan (3)
-
Siakap Kukus Berempah
-
Tandoori Kurau
IKAN
ASAM PEDAS IKAN PARI
Bahan-bahan
1600g
ikan pari (dipotong enam)
1
tangkai bunga kantan (dipotong dua)
2
tangkai daun kesum
1
sudu teh garam
1
sudu teh gula
jus
asam jawa (30g asam jawa dicampur dgn 1 liter air)
Tumbuk
6
batang lada merah
3
batang lada kering
1
sm kunyit hidup
1
sudu makan serai yg dihiris
4
hiris lengkuas
setengah
biji bawang merah
6
biji bawang putih
1
sudu teh ketumbar
setengah
sudu teh belacan
Cara-cara
·
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yg dikisar.
·
Masukkan ikan pari dan masak sehingga kecut selama 2-3
minit.
·
Masukkan bunga kantan yang dipotong dua serta daun kesum.
·
Campurkan jus asam jawa dan biarkan hingga mendidih.
·
Masukkan bahan-bahan perasa dan hidangkan bersama bunga
kantan yang dihiris halus.
Asam
Pedas Tumis (Melaka)
Bahan-bahan:
ikan
serkut/tenggiri/siakap/kembung/pari/sembilang/keli tapi masak asam ni kalo
melaka(sebelah merlimau)suka ikan parang rasanya lebih sedap.ikan parang
7/8
ulas bawang merah
2
ulas bawang putih
sebesar
ibu jari kaki belacan
kunyit
hidup sebesar ibu jari tangan (boleh juga gunakan kunyit serbuk)
air
asam jawa
cili
yang telah diblander(dapat yang digiling lebih sedap)
2
sudu besar kerisik(kelapa goreng)
sedikit
halba
sedikit
halia (sebesar separuh ibu jari)- agak-agak kuah dan ikan banyak mana.
garam
secukup rasa
perasa
ajinomoto jika suka.
Cara memasak:
·
Kunyit hidup dan bawg putih ditumbuk lumat.
·
kemudian masukkan bwg merah ..tumbuk separuh
lumat...masukkan belacan tumbukkan juga.
·
Panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
·
Setelah minyak panas masukkan halba (lebih kurang 4/5
biji)tak boleh banyak nanti pahit.halba untuk naik bau wanginya.
·
Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah
ditumbuk tadi.kacau.
·
Masukkan cili yang telah diblander(7/8 sudu besar-tengoklah
pekat ke cair cili mesin tu)kkacau sebati masukkan kerisik.
·
Tumiskan dengan api sederhana sehingga garing (macam buat
sambal)atau cili berubah warna sedikit merah hitam.
·
Setelah garing masukkan air asam jawa.tambah air biasa
tengoklah nak kuahnya banyak mana /sesuai ngan ikan.
·
Kacau biar bahan tumis tadi sebati ngan kuah.
·
Masukkan ikan.kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk
sedikit(usah ditumbuk lumat)atau dihiris halus.
·
Didihkan kuah...masukkan garam dan perasa.
Tips :
·
Masak asam sebenarnya rasa asam(masam kuahnya) dengan
pedasnya mestilah seimbang.Ikannya mesti segar.
·
Gunalah ikan parang next time guna ikan lain...rasalah
bezanya anda akan tahu....Tumisan lada dan bawangnya mesti garing (jangan
sampai hangit) jika tak tak sedap...
BAWAL KAMPONG
Bahan-bahan
2
ekor ikan bawal sederhana (dibersihkan dan goreng garing)
1
batang serai dititik
1
cawan santan
2
helai daun limau perut
garam
dan gula secukupnya
Tumbuk
4
sudu makan cili kisar
lengkuas
sebesar ibu jari
2
biji buah keras
10
biji bawang kecil
Cara-cara
·
Panaskan minyak dan masukkan serai hingga wangi.
·
Tumis bahan kisar hingga garing.
·
Masukkan santan, garam, gula dan daun limau.
·
Setelah mendidih, masukkan ikan.
BOTOK IKAN
Bahan-bahan
1
ekor ikan tenggiri yang sederhana
2
biji bawang besar
5
biji bawang kecil
5
ulas bawang putih
25
biji lada padi
sedikit
belacan
6
biji buah keras
kunyit,
halia dan cekur sebesar ibu jari
1
batang serai (dititik)
lengkuas
sebesar ibu jari (dititik)
1
sudu makan ketumbar
1/3
sudu makan jintan halus
santan
secukupnya dari 3/4 biji kelapa
garam
dan perasa secukupnya
Cara-cara
·
Siang dan bersihkan ikan. Dipotong sederhana.
·
Kisar semua bahan kecuali serai dan lengkuas.
·
Panaskan kuali. Setelah minyak panas, masukkan serai dan
lengkuas.
·
Tumis bahan yang dikisar sehingga garing.
·
Masukkan santan, garam dan perasa.
·
Setelah mendidih masukkan ikan.
Fish Fillet Sos Cendawan
Bahan-Bahan
4
keping fish fillet
1/2
camca garam
2
camca serbuk lada hitam
2
sudu makan jus limau nipis
1
sudu makan mentega
1
sudu makan kunyit
Bahan Sos Cendawan
50
gm bawang -cincang kasar
100gm cendawan butang-hiris tipis
75
ml susu cair
1
camca lada sulah
1
sudu makan mentega
Sedikit
garam
Cara Cara
·
Lomor fillet dengan garam,lada hitam, kunyit dan jus limau
nipis. Perap 30 minit. Panaskan mentega, goreng fillet hingga kekuningan.
Untuk menyiapkan sos:
·
Panaskan mentega, tumis bawang cincang dan cendawan hingga
layu.
·
Masukkan susu cair, kacau rata. Masukkan garam dan lada
sulah.
·
Masak hingga mendidih, siram dan tuang ke atas fillet.
Gulai
nenas ikan kering orang utara
Bahan-bahan:
1
paket serbuk kari ikan / ikan kering
1
biji nenas
Isi
/ tulang ikan talang kering
Santan
garam
bawang
merah
daun
kari
minyak
untuk menumis
Cara memasak :
·
Ikan talang direndam.
·
Rebus nenas yang telah dipotong bersama-sama dengan serbok
kari sehingga hampir kering dengan api sederhana. Kemudian masukkan santan dan
ikan talang tadi biarkan mendidih.
·
Ketepikan. Garam bubuh kemudian sebab gulai tersebut mungkin
telah masin dari isi ikan talang tersebut.(Rasa dulu)
·
Bawang merah dimayang kemudian ditumis didalam kuali bersama-sama
dengan daun kari.
·
Setelah garing masukkan bawang bersama-sama minyak tadi ke
dalam gulai ikan tadi.
·
Kacau sebentar kemudian tutup periuk tadi.
· Siap dan boleh dimakan.
Gulai Tempoyak Ikan Kembung
Bahan-bahan:
71
kg ikan kembung (dipotong dua)
1
ikat taugeh kasar
1
cawan tempoyak
1
batang serai 10 biji cili padi
Serbuk
kunyit
Garam
Cara memasak:
·
Masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili
padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik.
·
Tempoyak dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu
pekat.
·
Masukkan serbuk kunyit dan garam
·
Apabila mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.
Ikan
Bawal Panggang Percik
Bahan-Bahan
600
g Ikan Bawal Hitam
1
camca besar kicap pekat
1
camca besar minyak masak
1
camca besar air asam limau
1/2
cawan pati santan
Sedikit
garam
Bahan-bahan digiling
5
biji cili merah, diasingkan
2
ulas bawang putih
5
biji bawang merah
Cara membuat
·
Lumur garam pada keseluruhan ikan bawal hitam.
·
Satukan kicap pekat, minyak masak, air asam limau, santan,
bahan-bahan yang ditumbuk halus ke dalam mangkuk lain dan kacau sebati.
·
Tuang campuran kuah tadi pada permukaan ikan bawal dan
panggang di atas pemanggang.
·
Lakukan sekali lagi hingga ikan bawal dapat meresap
bahan-bahan kuah tadi.
IKAN BAKAR SUMBAT
Bahan-bahan
3
ekor ikan kembung (sederhana besar)
½
biji kelapa parut
daun
pisang dan lidi
sedikit
minyak
Tumbuk
5
ulas bawang merah
2
ulas bawang putih
6
tangkai lada kering (direndam dahulu)
1
inci halia
Perasa
garam
secukup rasa
gula
secukup rasa
Cara-cara
·
Tumbuk lada kering, bawang merah, bawang putih dan halia
hingga lumat.
·
Kemudian masukkan kelapa dan tumbuk semula supaya sebati.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
·
Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi ke dalam perut ikan yang
telah dibersihkan.
·
Sapukan sedikit minyak pada ikan. Bungkus ikan dengan daun
pisang dan kemaskan dengan lidi.
·
Bakar sehingga ikan masak kira-kira 15 minit. Ikan siap
dihidang. Sesuai dimakan dengan nasi.
Ikan Kerapu Masak Asam Manis
Bahan-bahan A:
1
ekor ikan kerapu
120gram
tepung jagung
1
biji telur ayam
Sedikit
minyak
(untuk
goreng)
Garam
secukup rasa
Bahan-bahan B:
5
ulas bawang merah - dikisar
5
ulas bawang putih - dikisar
3cm
halia
1
batang serai - dititik
1
helai daun pandan
3
sudu cili sos
1
sudu cili giling
Sedikit
kunyit hidup
3
sudu tomato sos
3
cawan air
Sedikit
cuka masak
Garam
secukup rasa
Cara memasak:
·
Gaulkan bahan-bahan A
dan goreng hingga rangup.
·
Untuk sosnya,panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih,
bawang merah, halia, daun Pandan dan serai sehingga bau naik.
·
Masukkan cili giling dan kunyit.kacau sehingga naik minyak.
·
Masukkan air, tomato sos,cili sos dan bahan perasa.kacau
sehingga mendidih. Tuangkan ke atas ikan
yang telah digoreng.
·
Gorengkan bahan-bahan taburan dengan sedikit minyak ke atas
hidangan tadi.
Untuk hiasan:
Bawang
besar, cili merah, gree pepper, nanas dan timun.
IKAN KUKUS CINA
Bahan-bahan
1
ekor ikan bawal / kembung
1
sudu makan minyak masak
Tumbuk
2
sudu makan tauchu
1
biji cili merah (dihiris)
ulas
bawang putih (dicincang)
Perasa
1
sudu makan kicap manis
Cara-cara
·
Tumiskan bahan-bahan yang hendak ditumis.
·
Kemudian salutkan pada ikan dan kukus selama 10 minit.
Ikan Masak Berlada
Bahan-bahan:
3
~ 4 ekor ikan sembilang
10
biji cili merah - dikisar
2
batang serai - dititik
1
ulas bawang besar - dimayang kasar
2
ulas bawang putih - ditumbuk
1
inci halia - ditumbuk
air
limau kasturi
sedikit
garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
·
Ikan disiang, lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
·
Dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan bawang putih
dan halia yang telah ditumbuk tadi. Bila
dah berbau harum (garing) masukkan cili merah yang telah dikisar, garam dan
gula, kacau dan biar sampai pecah minyak.
·
Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul hingga
sebati. Masukkan bawang besar yang
dimayang kasar, kacau hingga agak layu.
·
Curahkan air perahan limau kasturi sebelum dihidangkan.
IKAN PANGGANG PERCIK
Bahan-bahan
1
ekor ikan siakap dicuci bersih, dibuang perutnya dan dikelar-kelar.
Bahan-bahan Sambal Percik
2
cm halia
10
ulas bawang merah
3
ulas bawang putih
2
cm kunyit hidup
2
batang serai dimesin sampai lumat
3
helai daun limau purut
5
biji buah keras
4
biji cili padi
7
biji cili merah
3
cawan santan pekat (dari ¾ biji kelapa yang diparut)
Jus
dari sebiji limau nipis atau lebih
Garam
dan gula secukup rasa
Minyak
untuk menggoreng
Beberapa
helai daun pisang
2
helai daun pandan
Sekeping
kertas timah (Aluminum Foil)
2
biji cili merah untuk hiasan di atas ikan
Bahan-bahan utk disajikan bersama
300
gm Meehoon dicelurkan
2
batang timun dibuang tengahnya dan dihiris nipis-nipis
200
gm kacang panjang mentah dihiris nipis-nipis
200
gm taugeh dibuang hujungnya dan disajikan mentah
3
ikat daun kesum dicincang halus
30
biji telur puyuh rebus dan dikupas
6
keping 'fish cake' digoreng dan dihiris nipis-nipis
Cara-cara
·
Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah yang dimesin sampai
wangi.
·
Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat.
Masukkan garam, gula dan asam limau.
·
Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang & daun pandan
diatas kertas timah dan sapukan kuah percik di rata-rata ikan.
·
Bungkus rapat-rapat dan dibakar pada suhu 180°C selama 20
minit sampai masak.
Ikan Pari Lemas
Bahan A:
1 bahagian ikan pari yang telah di
potong (sederhana besar)
·
di basuh bersih
·
sediakan besen sebagai acuan untuk kertas timah yang boleh
di muatkan dengan ikan pari tadi, kemudian lapik dengan kertas timah 3-4 helai,
biar tebal sikit supaya tak koyak. Biarkan kertas timah tu besar macam nak
balut hemper! supaya senang nak balut ikan pari tu.
·
letak ikan pari ke atas acuan kertas timah. (biarkan dulu
ikan tu releks)
Bahan B:
5
biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang (macam batang
mancis)
2
biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus
2
batang serai di mayang halus
1
helai daun limau purut di koyak empat
25
biji cili padi di mayang halus
halia
sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong memanjang
1biji
cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus
3
sudu besar minyak masak
2
sudu besar sos minyak ikan
sedikit
ajinamoto
1/2
sudu kecil garam
1/4
sudu kecil gula
Bahan C:
10
biji limau kasturi
Cara memasak:
·
Campurkan kesemua bahan B, dan gaul sehingga rata, kemudian
masukkan kedalam bahan A.
·
Barulah bahan C di perah keatasnya, balut ikan pari tadi
dengan rapi dan kemas.
·
Biarkan selama 15 minit untuk dia mesra dengan kesemua
bahan-bahan tadi.
·
Lepas tu kukus/bakar selama 20 minit
Ikan Siakap Kukus
Bahan-bahan:
1
ekor ikan siakap sederhana besar
3
sudu besar sos tiram
2
susu besar sos cili
2
susu besar sos tomato
1
sudu gula
4cm
halia - dimayang
3
ulas bawang putih - dimayang
3
ulas bawang besar - dimayang
3
tangkai daun sup(saderi)
1/2
biji limau nipis
garam
secukup rasa
Cara memasak:
·
Cuci ikan dan belah dua jangan sampai putus lumur garam dan
gula (kurangkan jika tak suka manis).
·
Masukkan ikan dalam pinggan bujur, tabur bahan yang dimayang
tadi.
·
Tuang ketiga-tiga sos tadi.
·
Kukus selama 10minit (hingga masak). tabur hirisan daun sup
tadi dan perah limau diatasnya.
IKAN SIAKAP KUKUS (2)
Bahan-bahan
1
ekor ikan siakap
10
biji bawang putih - dicincang
1
sudu teh lada sulah
1
sudu teh gula
3
biji cili padi
1
sudu makan sos ikan
daun
ketumbar
1
biji limau purut
Cara-cara
·
Ikan dikukus kosong sementara itu panaskan minyak dan
masukkan bawang putih,cili padi lalu tuangkan di atas ikan yang telah dikukus.
·
Panaskan kuali, masukkan kicap cair, sos ikan, sedikit air,
gula, lada sulah dan minyak.
·
Akhir sekali tuangkan sos tersebut ditepi ikan dan perahkan
limau purut itu diatas ikan.
IKAN SUMBAT ISTIMEWA
Bahan-bahan
8
ekor ikan kembung sederhana besarnya
12
sudu makan cili kisar
sedikit
belacan
dua
sudu makan air asam jawa pekat
gula
secukupnya
garam
dan perasa secukupnya
minyak
untuk menggoreng
Cara-cara
·
Bersihkan ikan dan belah tepinya.
·
Kesemua bahan-bahan diatas digaul hingga sebati. Rasanya
mestilah manis.
·
Panaskan minyak. Masukkan dua sudu makan cili yang digaul
tadi kedalam ikan.
·
Goreng hingga garing. Setelah habis menggoreng, cili yang
lebih ditumis hingga garing.
·
Selepas itu tuangkan keatas ikan tadi. Enak jika dimakan
panas-panas bersama nasi.
IKAN TENGGIRI MASAK TAUCU
Bahan-bahan
3
keping ikan tenggiri
3
sudu makan taucu
3
biji cili merah (dihiris)
3
biji lada hijau (dihiris)
1
biji bawang besar dipotong bulat
1/2
inci halia (dihiris)
2
ulas bawang putih (dihiris)
1/2
mangkuk air asam jawa
sedikit
serbuk kunyit
minyak
garam
secukup rasa
Cara-cara
·
Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga
garing.
·
Panaskan minyak, tumis cili merah, cili hijau, bawang besar,
halia dan bawang putih.
·
Masukkan taucu, setelah itu masukkan air asam jawa dan
perasa biar sampai mendidih.
·
Masukkan ikan tenggiri, agnkat dan hidangkan.
Ikan Terubuk Masak Bombay
Bahan-Bahan
Bahan-bahan A :
1
ekor ikan terubuk - sederhana
besarnya
8
tangkai lada kering - disangai
dan dikisar
3
sudu makan ketumbar biji
sedikit
kunyit serbok
sedikit
garam
Bahan-bahan B
4
biji bawang besar - dipotong
dadu
5
biji buah tomato - dipotong
dadu
10
batang lada hijau - dihiris
50
gram daun ketumbar
3
sudu besar minyak sapi
sedikit
garam
Cara Cara
·
Sapukan 1/2 bahan A kepada ikan terubuk.
·
Satukan 1/2 lagi bahan A dengan bahan B kemudian masukkan ke
dalam periuk.
·
Letakkan ikan diatasnya dan sedikit minyak sapi.
·
Tutup periuk dan masak dengan api yang perlahan sehingga
ikan masak.
Ikan Tiga Rasa
Bahan-bahan
1
ekor ikan siakap / kerapu
sedikit
bawang putih (ditumbuk)
1
inci halia
2
biji tomato (agak masak)
6
biji cili merah
10
biji cili padi
2
sudu sos tiram
2
sudu sos cili
1
sudu sos tomato
sedikit
gula, garam
bhn
utk dikisar
Cara memasak:
·
Goreng ikan (spt biasa) garing / separuh garing (terpulang).
Toskan minyak.Ketepikan.
·
Tumis bawang putih (naik bau) + bhn kisar
·
Masukkan semua sos tadi, gula, garam dan sedikit air
·
Tuang atas ikan
IKAN TIGA RASA (2)
Bahan-bahan
1
ekor Ikan Kerapu
cili
padi - di hiris kasar
1
biji bawang besar - dipotong bulat
3
biji bawang kecil - dirajang
2
ulas bawang utih - dirajang
sedikit
oyster sauce, fish sauce
sedikit
minyak bijan
1
senduk kecil lemon paste
sedikit
daun ketumbar atau daun pudina
sedikit
tepung jagung
air
dan garam secukupnya
Cara-cara
·
Ikan dibersihkan, kemudian dilumurkan dengan garam dan
digoreng setengah garing dan diangkat.
·
Tumis bawang putih, bawang kecil, cili padi dan bawang besar
hingga layu dengan minyak bekas ikan tadi dan sedikit minyak bijan.
·
Setelah layu, masukkan sedikit fish sauce, oyster sauce dan
lemon paste, dikacau rata dan masukkan sedikit air (jika ingin lebih berkuah,
lebihkan air).
·
Setelah mendidih, tuangkan campuran tepung jagung dan air
dan di kacau hingga pekat.
·
Masukkan daun ketumbar atau daun pudina dan segera diangkat.
·
Tuangkan kuah keatas ikan yang telah digoreng tadi dan
hidangkan ketika panas.
KARI KEPALA IKAN
Bahan-bahan
1
kepala ikan (jenisnya ikut suka)
1/2
mangkuk santan pekat
Sedikit
air asam jawa
Tumbuk
1
labu bawang besar
4
biji buah badam
Sedikit
halia
4
ulas bawang putih
Sedikit
lengkuas
1
batang serai (dititik)
Sedikit
cili yang telah dimesin
Perasa
Sedikit
halba dan daun kari
1
peket kecil serbuk kari ikan
Cara-cara
·
Ikan dibersihkan dan digoreng dengan sedikit kunyit.
·
Panaskan minyak anggaran 4 sudu makan, kemudian tumiskan
halba dan daun kari.
·
Apabila wangi, masukkan bahan bahan yang ditumbuk dan serbuk
kari serta cili yang telah dimesin.
·
Kacau hingga naik minyak dan kemudian masukkan santan serta
serai.
·
Tuangkan 4 mangkuk air, air asam jawa serta garam secukup
rasa.
·
Akhir sekali masukkan kepala ikan dan biarkan sehingga
mendidih barulah diangkat.
Kari Kepala Ikan (2)
Bahan-bahan:
1
kg kepala ikan
50
gm bawang merah
30
gm halia (dikisar)
30
gm bawang putih (dikisar)
50
gm cili kering (dikisar)
50
gm ketumbar
40
gm serbuk jintan putih 30 gm serbuk kaskas
10
gm serbuk lada putih
40
gm serbuk kunyit
1
liter santan kelapa
20
gm garam
10
biji kacang bendi
6
biji terung
Cara memasak:
·
Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah
yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa.
·
Kacau sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan,
kacau hingga sebati.
·
Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh
masak.
·
Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa
secukup rasa.
KARI KEPALA IKAN (3)
Bahan-Bahan
1
keping kepala ikan kerisi
5
biji bendeh
2
biji terong
2
biji tomato
2
biji bawang besar
sedikit
daun kari
sedikit
biji sawi
sedikit
bunga lawang
2
sudu serbuk kunyit
1
sudu serbuk cili
4
sudu serbuk kari ikan
1
cawan air asam
1/2
cawan air
sedikit
hirisan nenas
sedikit
daun ketumbar
Cara Cara
·
Panaskan minyak, tumis bawang, biji sawi,bunga lawang dan
daun kari.
·
Masukkan rempah kari ikan, kunyit, serbuk cili, sedikti air,
dan tumis sehingga keluar minyak.
·
Masukkan air asam, air dan kepala ikan.Kemudian masukkan
terong, bendeh, dan tomato, biar mendidih. Setelah itu masukkan ikan masukkan
hirian nanas dan daun masukkan hirian nanas dan daun ketumbar.
SIAKAP KUKUS BEREMPAH
Bahan-Bahan
1
ekor ikan siakap - sederhana besar
4
biji buah keras
5
tangkai cili padi
8
tangkai lada merah
5
ulas bawang putih
5
ulas bawang merah
2
camca petis udang
1
sudu gula dan garam
1
batang serai - dititik
1/2
cawan air
1
biji limau nipis - diperap pada
ikan
Cara Cara
·
Ikan dibersihkan dan direndam di dalam air asam selama 5
minit , perap dengan limau nipis.
·
Buah keras,cili padi, bawang merah, dan bawang putih dikisar
halus dan dicampurkan dengan petis serta air.
·
Kacau rata bersama garam dan gula, dan masukkan serai.
·
Tumis dengan api sederhana hingga bangkit baunya. Tuang ke
atas ikan .
Tandoori Kurau
Bahan-bahan:
3
keping ikan kurau
1
biji liamu purut
1
sudu besar halia (dicincang halus)
2
biji bawang putih (dicincang halus)
5
sudu besar yoghurt
1
sudu kecil serbuk cili 10 gm serbuk ketumbar
10
gm jintan halus
Setangkai
daun ketumbar (dipotong halus)
Garam
dan lada hitam secukup rasa
2
sudu besar minyak sapi
Cara - cara
·
Gaul bawang putih, halia, yoghurt, serbuk
cili, rempah, garam dan lada hitam dalam sebuah mangkuk.
·
Ikan kurau dibersihkan dan perap sekurang-kurangnya tiga
jam.
·
Setelah itu, sapu sedikit minyak sapi dan panggang selama 15
hingga 20 minit.
·
Hidangkan bersama roti atau nasi.
No comments:
Post a Comment