Powered By Blogger

Tuesday, 7 February 2012

RESEPI YANG ENAK DAN MUDAH,CUBALA..


KANDUNGAN



IKAN                                                                                                                         
-          Asam Pedas Ikan Pari
-          Asam Pedas Tumis (Melaka)
-          Bawal Kampong
-          Botok Ikan
-          Fish Fillet Sos Cendawan
-          Gulai Nenas Ikan Kering Orang Utara
-          Gulai Tempoyak Ikan Kembung
-          Ikan Bawal Panggang Percik
-          Ikan Bakar Sumbat
-          Ikan Kerapu Masak Masam Manis
-          Ikan Kukus Cina
-          Ikan Masak Berlada
-          Ikan Panggang Percik
-          Ikan Pari Lemas
-          Ikan Siakap Kukus
-          Ikan Siakap Kukus (2)
-          Ikan Sumbat Istimewa
-          Ikan Tenggiri Masak Taucu
-          Ikan Terubuk Masak Bombay
-          Ikan Tiga Rasa
-          Ikan Tiga Rasa (2)
-          Kari Kepala Ikan
-          Kari Kepala Ikan (2)
-          Kari Kepala Ikan (3)
-          Siakap Kukus Berempah
-          Tandoori Kurau

























IKAN

 

ASAM PEDAS IKAN PARI


Bahan-bahan

1600g ikan pari (dipotong enam)
1 tangkai bunga kantan (dipotong dua)
2 tangkai daun kesum
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
jus asam jawa (30g asam jawa dicampur dgn 1 liter air)

Tumbuk

6 batang lada merah
3 batang lada kering
1 sm kunyit hidup
1 sudu makan serai yg dihiris
4 hiris lengkuas
setengah biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 sudu teh ketumbar
setengah sudu teh belacan

Cara-cara

·         Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yg dikisar.
·         Masukkan ikan pari dan masak sehingga kecut selama 2-3 minit.
·         Masukkan bunga kantan yang dipotong dua serta daun kesum.
·         Campurkan jus asam jawa dan biarkan hingga mendidih.
·         Masukkan bahan-bahan perasa dan hidangkan bersama bunga kantan yang dihiris halus.


Asam Pedas Tumis (Melaka)

Bahan-bahan:
ikan serkut/tenggiri/siakap/kembung/pari/sembilang/keli tapi masak asam ni kalo melaka(sebelah merlimau)suka ikan parang rasanya lebih sedap.ikan parang 
7/8 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih 
sebesar ibu jari kaki belacan 
kunyit hidup sebesar ibu jari tangan (boleh juga gunakan kunyit serbuk) 
air asam jawa 
cili yang telah diblander(dapat yang digiling lebih sedap) 
2 sudu besar kerisik(kelapa goreng) 
sedikit halba 
sedikit halia (sebesar separuh ibu jari)- agak-agak kuah dan ikan banyak mana. 
garam secukup rasa 
perasa ajinomoto jika suka.

Cara memasak:
·         Kunyit hidup dan bawg putih ditumbuk lumat. 
·         kemudian masukkan bwg merah ..tumbuk separuh lumat...masukkan belacan tumbukkan juga. 
·         Panaskan periuk dan minyak untuk menumis. 
·         Setelah minyak panas masukkan halba (lebih kurang 4/5 biji)tak boleh banyak nanti pahit.halba untuk naik bau wanginya. 
·         Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi.kacau. 
·         Masukkan cili yang telah diblander(7/8 sudu besar-tengoklah pekat ke cair cili mesin tu)kkacau sebati masukkan kerisik. 
·         Tumiskan dengan api sederhana sehingga garing (macam buat sambal)atau cili berubah warna sedikit merah hitam. 
·         Setelah garing masukkan air asam jawa.tambah air biasa tengoklah nak kuahnya banyak mana /sesuai ngan ikan. 
·         Kacau biar bahan tumis tadi sebati ngan kuah. 
·         Masukkan ikan.kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit(usah ditumbuk lumat)atau dihiris halus. 
·         Didihkan kuah...masukkan garam dan perasa. 

Tips : 
·         Masak asam sebenarnya rasa asam(masam kuahnya) dengan pedasnya mestilah seimbang.Ikannya mesti segar.
·         Gunalah ikan parang next time guna ikan lain...rasalah bezanya anda akan tahu....Tumisan lada dan bawangnya mesti garing (jangan sampai hangit) jika tak tak sedap...

 

 

BAWAL KAMPONG


Bahan-bahan

2 ekor ikan bawal sederhana (dibersihkan dan goreng garing)
1 batang serai dititik
1 cawan santan
2 helai daun limau perut
garam dan gula secukupnya

Tumbuk

4 sudu makan cili kisar
lengkuas sebesar ibu jari
2 biji buah keras
10 biji bawang kecil

Cara-cara

·         Panaskan minyak dan masukkan serai hingga wangi.
·         Tumis bahan kisar hingga garing.
·         Masukkan santan, garam, gula dan daun limau.
·         Setelah mendidih, masukkan ikan.


BOTOK IKAN


Bahan-bahan

1 ekor ikan tenggiri yang sederhana
2 biji bawang besar
5 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
25 biji lada padi
sedikit belacan
6 biji buah keras
kunyit, halia dan cekur sebesar ibu jari
1 batang serai (dititik)
lengkuas sebesar ibu jari (dititik)
1 sudu makan ketumbar
1/3 sudu makan jintan halus
santan secukupnya dari 3/4 biji kelapa
garam dan perasa secukupnya

Cara-cara

·         Siang dan bersihkan ikan. Dipotong sederhana.
·         Kisar semua bahan kecuali serai dan lengkuas.
·         Panaskan kuali. Setelah minyak panas, masukkan serai dan lengkuas.
·         Tumis bahan yang dikisar sehingga garing.
·         Masukkan santan, garam dan perasa.
·         Setelah mendidih masukkan ikan.


Fish Fillet Sos Cendawan


Bahan-Bahan   

4 keping   fish fillet
1/2 camca garam
2 camca   serbuk lada hitam
2 sudu makan   jus limau nipis
1 sudu makan   mentega
1 sudu makan   kunyit

Bahan Sos Cendawan

50 gm    bawang -cincang kasar
100gm   cendawan butang-hiris tipis
75 ml     susu cair
1 camca lada sulah
1 sudu makan   mentega
Sedikit garam

Cara Cara

·         Lomor fillet dengan garam,lada hitam, kunyit dan jus limau nipis. Perap 30 minit. Panaskan mentega, goreng fillet hingga kekuningan.

Untuk menyiapkan sos:
·         Panaskan mentega, tumis bawang cincang dan cendawan hingga layu.
·         Masukkan susu cair, kacau rata. Masukkan garam dan lada sulah.
·         Masak hingga mendidih, siram dan tuang ke atas fillet.


Gulai nenas ikan kering orang utara

Bahan-bahan:
1 paket serbuk kari ikan / ikan kering 
1 biji nenas 
Isi / tulang ikan talang kering 
Santan 
garam 
bawang merah 
daun kari 
minyak untuk menumis

Cara memasak : 
·         Ikan talang direndam. 
·         Rebus nenas yang telah dipotong bersama-sama dengan serbok kari sehingga hampir kering dengan api sederhana. Kemudian masukkan santan dan ikan talang tadi biarkan mendidih. 
·         Ketepikan. Garam bubuh kemudian sebab gulai tersebut mungkin telah masin dari isi ikan talang tersebut.(Rasa dulu)
·         Bawang merah dimayang kemudian ditumis didalam kuali bersama-sama dengan daun kari. 
·         Setelah garing masukkan bawang bersama-sama minyak tadi ke dalam gulai ikan tadi. 
·         Kacau sebentar kemudian tutup periuk tadi. 

·         Siap dan boleh dimakan. 

 


Gulai Tempoyak Ikan Kembung


Bahan-bahan:
71 kg ikan kembung (dipotong dua) 
1 ikat taugeh kasar 
1 cawan tempoyak 
1 batang serai 10 biji cili padi 
Serbuk kunyit 
Garam 

Cara memasak:
·         Masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik.
·         Tempoyak dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
·         Masukkan serbuk kunyit dan garam
·         Apabila mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.

 

 

Ikan Bawal Panggang Percik

Bahan-Bahan

600 g Ikan Bawal Hitam
1 camca besar kicap pekat
1 camca besar minyak masak
1 camca besar air asam limau
1/2 cawan pati santan
Sedikit garam

Bahan-bahan digiling

5 biji cili merah, diasingkan
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara membuat

·         Lumur garam pada keseluruhan ikan bawal hitam.
·         Satukan kicap pekat, minyak masak, air asam limau, santan, bahan-bahan yang ditumbuk halus ke dalam mangkuk lain dan kacau sebati.
·         Tuang campuran kuah tadi pada permukaan ikan bawal dan panggang di atas pemanggang.
·         Lakukan sekali lagi hingga ikan bawal dapat meresap bahan-bahan kuah tadi.


IKAN BAKAR SUMBAT


Bahan-bahan

3 ekor ikan kembung (sederhana besar)
½ biji kelapa parut
daun pisang dan lidi
sedikit minyak

Tumbuk

5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 tangkai lada kering (direndam dahulu)
1 inci halia

Perasa

garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara-cara

·         Tumbuk lada kering, bawang merah, bawang putih dan halia hingga lumat.
·         Kemudian masukkan kelapa dan tumbuk semula supaya sebati. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
·         Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi ke dalam perut ikan yang telah dibersihkan.
·         Sapukan sedikit minyak pada ikan. Bungkus ikan dengan daun pisang dan kemaskan dengan lidi.
·         Bakar sehingga ikan masak kira-kira 15 minit. Ikan siap dihidang. Sesuai dimakan dengan nasi.


Ikan Kerapu Masak Asam Manis


Bahan-bahan A:
1 ekor ikan kerapu
120gram tepung jagung
1 biji telur ayam
Sedikit minyak
(untuk goreng)
Garam secukup rasa

Bahan-bahan B:
5 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
3cm halia
1 batang serai - dititik
1 helai daun pandan
3 sudu cili sos
1 sudu cili giling
Sedikit kunyit hidup
3 sudu tomato sos
3 cawan air
Sedikit cuka masak
Garam secukup rasa

Cara memasak:
·         Gaulkan bahan-bahan  A dan goreng hingga rangup.
·         Untuk sosnya,panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun Pandan dan serai sehingga bau naik.
·         Masukkan cili giling dan kunyit.kacau sehingga naik minyak.
·         Masukkan air, tomato sos,cili sos dan bahan perasa.kacau sehingga mendidih.  Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
·         Gorengkan bahan-bahan taburan dengan sedikit minyak ke atas hidangan tadi.

Untuk hiasan:

Bawang besar, cili merah, gree pepper, nanas dan timun.

 

 

IKAN KUKUS CINA


Bahan-bahan

1 ekor ikan bawal / kembung
1 sudu makan minyak masak

Tumbuk

2 sudu makan tauchu
1 biji cili merah (dihiris)
ulas bawang putih (dicincang)

Perasa

1 sudu makan kicap manis

Cara-cara

·         Tumiskan bahan-bahan yang hendak ditumis.
·         Kemudian salutkan pada ikan dan kukus selama 10 minit.


Ikan Masak Berlada


Bahan-bahan:
3 ~ 4 ekor ikan sembilang
10 biji cili merah - dikisar
2 batang serai - dititik
1 ulas bawang besar - dimayang kasar
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
air limau kasturi
sedikit garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:
·         Ikan disiang, lumurkan dengan garam dan kunyit.  Goreng dan ketepikan. 
·         Dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi.  Bila dah berbau harum (garing) masukkan cili merah yang telah dikisar, garam dan gula, kacau dan biar sampai pecah minyak. 
·         Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul hingga sebati.  Masukkan bawang besar yang dimayang kasar, kacau hingga agak layu.
·         Curahkan air perahan limau kasturi sebelum dihidangkan.

 

 

IKAN PANGGANG PERCIK


Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap dicuci bersih, dibuang perutnya dan dikelar-kelar.

Bahan-bahan Sambal Percik

2 cm halia
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 batang serai dimesin sampai lumat
3 helai daun limau purut
5 biji buah keras
4 biji cili padi
7 biji cili merah
3 cawan santan pekat (dari ¾ biji kelapa yang diparut)
Jus dari sebiji limau nipis atau lebih
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Beberapa helai daun pisang
2 helai daun pandan
Sekeping kertas timah (Aluminum Foil)
2 biji cili merah untuk hiasan di atas ikan

Bahan-bahan utk disajikan bersama

300 gm Meehoon dicelurkan
2 batang timun dibuang tengahnya dan dihiris nipis-nipis
200 gm kacang panjang mentah dihiris nipis-nipis
200 gm taugeh dibuang hujungnya dan disajikan mentah
3 ikat daun kesum dicincang halus
30 biji telur puyuh rebus dan dikupas
6 keping 'fish cake' digoreng dan dihiris nipis-nipis

Cara-cara

·         Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah yang dimesin sampai wangi.
·         Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat. Masukkan garam, gula dan asam limau.
·         Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang & daun pandan diatas kertas timah dan sapukan kuah percik di rata-rata ikan.
·         Bungkus rapat-rapat dan dibakar pada suhu 180°C selama 20 minit sampai masak.

 

 

Ikan Pari Lemas


Bahan A:
1 bahagian ikan pari yang telah di potong (sederhana besar) 
·         di basuh bersih 
·         sediakan besen sebagai acuan untuk kertas timah yang boleh di muatkan dengan ikan pari tadi, kemudian lapik dengan kertas timah 3-4 helai, biar tebal sikit supaya tak koyak. Biarkan kertas timah tu besar macam nak balut hemper! supaya senang nak balut ikan pari tu. 
·         letak ikan pari ke atas acuan kertas timah. (biarkan dulu ikan tu releks)

Bahan B:
5 biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang (macam batang mancis) 
2 biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus 
2 batang serai di mayang halus 
1 helai daun limau purut di koyak empat 
25 biji cili padi di mayang halus 
halia sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong memanjang 
1biji cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus 
3 sudu besar minyak masak 
2 sudu besar sos minyak ikan 
sedikit ajinamoto 
1/2 sudu kecil garam 
1/4 sudu kecil gula

Bahan C:
10 biji limau kasturi

Cara memasak:
·         Campurkan kesemua bahan B, dan gaul sehingga rata, kemudian masukkan kedalam bahan A.
·         Barulah bahan C di perah keatasnya, balut ikan pari tadi dengan rapi dan kemas.
·         Biarkan selama 15 minit untuk dia mesra dengan kesemua bahan-bahan tadi.
·         Lepas tu kukus/bakar selama 20 minit 


Ikan Siakap Kukus


Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar
3 sudu besar sos tiram
2 susu besar sos cili
2 susu besar sos tomato
1 sudu gula
4cm halia - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang besar - dimayang
3 tangkai daun sup(saderi)
1/2 biji limau nipis
garam secukup rasa

Cara memasak:
·         Cuci ikan dan belah dua jangan sampai putus lumur garam dan gula (kurangkan jika tak suka manis).
·         Masukkan ikan dalam pinggan bujur, tabur bahan yang dimayang tadi.
·         Tuang ketiga-tiga sos tadi.
·         Kukus selama 10minit (hingga masak). tabur hirisan daun sup tadi dan perah limau diatasnya.

 

 

IKAN SIAKAP KUKUS (2)


Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
10 biji bawang putih - dicincang
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh gula
3 biji cili padi
1 sudu makan sos ikan
daun ketumbar
1 biji limau purut

Cara-cara

·         Ikan dikukus kosong sementara itu panaskan minyak dan masukkan bawang putih,cili padi lalu tuangkan di atas ikan yang telah dikukus.
·         Panaskan kuali, masukkan kicap cair, sos ikan, sedikit air, gula, lada sulah dan minyak.
·         Akhir sekali tuangkan sos tersebut ditepi ikan dan perahkan limau purut itu diatas ikan.


IKAN SUMBAT ISTIMEWA

Bahan-bahan

8 ekor ikan kembung sederhana besarnya
12 sudu makan cili kisar
sedikit belacan
dua sudu makan air asam jawa pekat
gula secukupnya
garam dan perasa secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara
·         Bersihkan ikan dan belah tepinya.
·         Kesemua bahan-bahan diatas digaul hingga sebati. Rasanya mestilah manis.
·         Panaskan minyak. Masukkan dua sudu makan cili yang digaul tadi kedalam ikan.
·         Goreng hingga garing. Setelah habis menggoreng, cili yang lebih ditumis hingga garing.
·         Selepas itu tuangkan keatas ikan tadi. Enak jika dimakan panas-panas bersama nasi.


IKAN TENGGIRI MASAK TAUCU


Bahan-bahan

3 keping ikan tenggiri
3 sudu makan taucu
3 biji cili merah (dihiris)
3 biji lada hijau (dihiris)
1 biji bawang besar dipotong bulat
1/2 inci halia (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 mangkuk air asam jawa
sedikit serbuk kunyit
minyak
garam secukup rasa

Cara-cara

·         Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing.
·         Panaskan minyak, tumis cili merah, cili hijau, bawang besar, halia dan bawang putih.
·         Masukkan taucu, setelah itu masukkan air asam jawa dan perasa biar sampai mendidih.
·         Masukkan ikan tenggiri, agnkat dan hidangkan.


Ikan Terubuk Masak Bombay


Bahan-Bahan   
Bahan-bahan A :
1 ekor             ikan terubuk - sederhana besarnya
8 tangkai         lada kering - disangai dan dikisar
3 sudu makan   ketumbar biji
sedikit kunyit serbok
sedikit garam

Bahan-bahan B

4 biji              bawang besar - dipotong dadu
5 biji              buah tomato - dipotong dadu
10 batang       lada hijau - dihiris
50 gram          daun ketumbar
3 sudu besar   minyak sapi
sedikit garam   

Cara Cara

·         Sapukan 1/2 bahan A kepada ikan terubuk.
·         Satukan 1/2 lagi bahan A dengan bahan B kemudian masukkan ke dalam periuk.
·         Letakkan ikan diatasnya dan sedikit minyak sapi.
·         Tutup periuk dan masak dengan api yang perlahan sehingga ikan masak.

 

 

Ikan Tiga Rasa


Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap / kerapu 
sedikit bawang putih (ditumbuk) 
1 inci halia 
2 biji tomato (agak masak) 
6 biji cili merah 
10 biji cili padi 
2 sudu sos tiram 
2 sudu sos cili 
1 sudu sos tomato 
sedikit gula, garam
bhn utk dikisar

Cara memasak: 
·         Goreng ikan (spt biasa) garing / separuh garing (terpulang). Toskan minyak.Ketepikan. 
·         Tumis bawang putih (naik bau) + bhn kisar 
·         Masukkan semua sos tadi, gula, garam dan sedikit air 
·         Tuang atas ikan

 

 

IKAN TIGA RASA (2)


Bahan-bahan

1 ekor Ikan Kerapu
cili padi - di hiris kasar
1 biji bawang besar - dipotong bulat
3 biji bawang kecil - dirajang
2 ulas bawang utih - dirajang
sedikit oyster sauce, fish sauce
sedikit minyak bijan
1 senduk kecil lemon paste
sedikit daun ketumbar atau daun pudina
sedikit tepung jagung
air dan garam secukupnya

Cara-cara

·         Ikan dibersihkan, kemudian dilumurkan dengan garam dan digoreng setengah garing dan diangkat.
·         Tumis bawang putih, bawang kecil, cili padi dan bawang besar hingga layu dengan minyak bekas ikan tadi dan sedikit minyak bijan.
·         Setelah layu, masukkan sedikit fish sauce, oyster sauce dan lemon paste, dikacau rata dan masukkan sedikit air (jika ingin lebih berkuah, lebihkan air).
·         Setelah mendidih, tuangkan campuran tepung jagung dan air dan di kacau hingga pekat.
·         Masukkan daun ketumbar atau daun pudina dan segera diangkat.
·         Tuangkan kuah keatas ikan yang telah digoreng tadi dan hidangkan ketika panas.


KARI KEPALA IKAN


Bahan-bahan

1 kepala ikan (jenisnya ikut suka)
1/2 mangkuk santan pekat
Sedikit air asam jawa

Tumbuk
1 labu bawang besar
4 biji buah badam
Sedikit halia
4 ulas bawang putih
Sedikit lengkuas
1 batang serai (dititik)
Sedikit cili yang telah dimesin

Perasa

Sedikit halba dan daun kari
1 peket kecil serbuk kari ikan

Cara-cara

·         Ikan dibersihkan dan digoreng dengan sedikit kunyit.
·         Panaskan minyak anggaran 4 sudu makan, kemudian tumiskan halba dan daun kari.
·         Apabila wangi, masukkan bahan bahan yang ditumbuk dan serbuk kari serta cili yang telah dimesin.
·         Kacau hingga naik minyak dan kemudian masukkan santan serta serai.
·         Tuangkan 4 mangkuk air, air asam jawa serta garam secukup rasa.
·         Akhir sekali masukkan kepala ikan dan biarkan sehingga mendidih barulah diangkat.


Kari Kepala Ikan (2)


Bahan-bahan:
1 kg kepala ikan 
50 gm bawang merah 
30 gm halia (dikisar) 
30 gm bawang putih (dikisar) 
50 gm cili kering (dikisar) 
50 gm ketumbar 
40 gm serbuk jintan putih 30 gm serbuk kaskas 
10 gm serbuk lada putih 
40 gm serbuk kunyit 
1 liter santan kelapa 
20 gm garam 
10 biji kacang bendi 
6 biji terung 

Cara memasak: 
·         Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa. 
·         Kacau sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati. 
·         Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak. 
·         Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa secukup rasa. 

 

 

KARI KEPALA IKAN (3)


Bahan-Bahan   

1 keping       kepala ikan kerisi
5 biji      bendeh
2 biji      terong
2 biji      tomato
2 biji      bawang besar
sedikit daun kari
sedikit biji sawi
sedikit bunga lawang
2 sudu      serbuk kunyit
1 sudu      serbuk cili
4 sudu      serbuk kari ikan
1 cawan      air asam
1/2 cawan      air
sedikit hirisan nenas
sedikit daun ketumbar   

Cara Cara

·         Panaskan minyak, tumis bawang, biji sawi,bunga lawang dan daun kari.
·         Masukkan rempah kari ikan, kunyit, serbuk cili, sedikti air, dan tumis sehingga keluar minyak.
·         Masukkan air asam, air dan kepala ikan.Kemudian masukkan terong, bendeh, dan tomato, biar mendidih. Setelah itu masukkan ikan masukkan hirian nanas dan daun masukkan hirian nanas dan daun ketumbar.


SIAKAP KUKUS BEREMPAH


Bahan-Bahan   
1 ekor        ikan siakap - sederhana besar
4 biji          buah keras
5 tangkai    cili padi
8 tangkai    lada merah
5 ulas        bawang putih
5 ulas        bawang merah
2 camca     petis udang
1 sudu       gula dan garam
1 batang    serai - dititik
1/2 cawan  air
1 biji          limau nipis - diperap pada ikan   

Cara Cara

·         Ikan dibersihkan dan direndam di dalam air asam selama 5 minit , perap dengan limau nipis.
·         Buah keras,cili padi, bawang merah, dan bawang putih dikisar halus dan dicampurkan dengan petis serta air.
·         Kacau rata bersama garam dan gula, dan masukkan serai.
·         Tumis dengan api sederhana hingga bangkit baunya. Tuang ke atas ikan .

 

Tandoori Kurau


Bahan-bahan: 
3 keping ikan kurau 
1 biji liamu purut 
1 sudu besar halia (dicincang halus) 
2 biji bawang putih (dicincang halus) 
5 sudu besar yoghurt 
1 sudu kecil serbuk cili 10 gm serbuk ketumbar 
10 gm jintan halus 
Setangkai daun ketumbar (dipotong halus) 
Garam dan lada hitam secukup rasa 
2 sudu besar minyak sapi 

Cara - cara

·         Gaul bawang putih, halia, yoghurt, serbuk cili, rempah, garam dan lada hitam dalam sebuah mangkuk. 
·         Ikan kurau dibersihkan dan perap sekurang-kurangnya tiga jam. 
·         Setelah itu, sapu sedikit minyak sapi dan panggang selama 15 hingga 20 minit. 
·         Hidangkan bersama roti atau nasi.

No comments:

Post a Comment